Actueel

 

Ervaren klinische verantwoordelijkheid bepalend voor beroepskeuze artsen

“Zelf medische beslissingen nemen, eigen patiënten hebben en belangrijke verantwoordelijkheden voor de patiëntenzorg hebben zijn belangrijke factoren voor geneeskundestudenten en basisartsen bij het kiezen van een vervolgopleiding. Door zelf deze klinische verantwoordelijkheid te ervaren, krijgen zij een goed beeld van het medisch specialisme en van hun eigen behoeften.” Dit blijkt uit een promotieonderzoek van Sophie Querido naar de beroepskeuze van geneeskundestudenten en basisartsen. Sophie Querido promoveerde op 21 januari 2021 op dit onderwerp met haar proefschrift ‘Career Choice of Medical Students and Recent Medical Graduates Studies on factors of influence in a longitudinal trajectory’ en behaalde daarmee de graad van doctor aan de Universiteit Utrecht.

 

In september 2020 starten 84 aios met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Dit brengt het totaal aantal startende aios in 2020 op 141. Dit is wederom een groei van de instroom van aios in de opleiding. Deze groei is nodig om goede zorg te garanderen voor de groter wordende groep kwetsbare ouderen.

SOON (Samenwerkende opleidingen tot specialist ouderengeneeskunde Nederland) en Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) zijn tevreden met het onlangs verschenen RaamplanArtsopleiding 2020 van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). 

De Universiteit Groningen en Universiteit Maastricht zijn officieel erkend om de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te starten per 1 september 2020. Het is van groot belang dat er voldoende specialisten ouderengeneeskunde worden opgeleid om de groeiende groep kwetsbare ouderen en complexe patiënten in Nederland de zorg te kunnen geven die zij nodig hebben.

Onze website plaatst enkel strikt noodzakelijke cookies zodat de website goed werkt en we genereren daarnaast anonieme gebruiksstatistieken. Lees hier hoe we omgaan met jouw privacy en gegevens.